5 mei vrij!

Geplaatst op: 01-05-2015 00:00

5 mei is een van de belangrijkste dagen in het jaar. 
We willen dat iedereen op die dag (de) vrijheid kan vieren, omdat het misschien wel het belangrijkste is dat we hebben. Wij werken aan een Nationale vrije dag, vol inhoud. Laat werkgevers en overheid weten dat jij 5 mei een vrije dag waard vindt. Doe mee en teken de petitie hier!


Lammert Zwanenburg had een boerderij, in Drenthe, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij verstopte onderduikers. Het was z’n plicht, vond hij.

Zwanenburg werd verraden en vermoord. Zijn onderduikers konden op tijd wegkomen.

Zijn verhaal kwam terug tijdens de opname van het Concert voor de Vrijheid (2 mei, 21.15, NPO1). Het maakte ons stil.

Maar het meest indrukwekkende was wat er toen gebeurde. Verschillende groepjes mensen werd gevraagd op te staan. Oude mensen waren het; jongere. Er was een baby van een paar maanden bij.

Zij bleken iets gemeenschappelijks te hebben: zij waren de mensen die nog leefden omdat zij, hun ouders, hun grootouders, bij de boer konden onderduiken.

Het waren er meer dan 80. Zonder Zwanenburg waren ze er niet (meer) geweest, waarschijnlijk.

  

De donkere jaren van de oorlog toonden een rauwe werkelijkheid die tegengesteld is aan wie en wat wij als land nu willen zijn. De rechtsstaat met zijn onafhankelijke rechtspraak bestond niet. Willekeur heerste in plaats van individuele vrijheid. Geweld en dreiging vervingen veiligheid en respect. Democratische principes werden vernietigd. Joden, Roma en Sinti werden gediscrimineerd, ontmenselijkt, in  nummers veranderd en vermoord. Gelijkwaardigheid veranderde abrupt in ongelijkheid.

Het lijkt ver weg, vaak. Behalve op 4 mei, als we de doden herdenken en het om acht uur ’s avonds indrukwekkend stil is, de stilte zich vult met puur individuele herinneringen en verhalen, en met het ‘dat nooit weer’.

 

Op 5 mei zijn er op heel veel plaatsen activiteiten waar de vrijheid wordt gevierd. Op de festivals bijvoorbeeld, waar bijna een miljoen mensen komen. Wie daar bij is weet dat er veel meer is dan muziek alleen. De basisgedachte bij organisatoren en deelnemers is dat vrijheid niet vrijblijvend is. Vrijheid verdient onderhoud, nadenken, eigen verantwoordelijkheid. Hij moet ontwikkeld worden, verder geholpen, verdedigd, vormgegeven. Wij moeten ons realiseren dat de vrije samenleving die wij pretenderen te zijn geen project is van degenen die ons destijds bevrijdden en ons land opnieuw inrichtten, maar een altijd onvoltooid werk dat steeds nieuwe antwoorden, acties en gedrag vereist.

Zo bezien horen 4 en 5 mei tot de belangrijkste dagen van ons land. Dan laten we zien en werken we aan wie en wat we met z’n allen willen zijn.

 

Vanuit die gedachte doen wij als Nationaal Comité 4 en 5 mei, de oproep om 5 mei nog sterker te maken: een echte Dag van de Vrijheid in het leven roepen. Om vrijheid te vieren, aan vrijheid te werken, na te denken over al die andere dagen in het jaar. Individueel, maar vooral: gezamenlijk.

Wij vragen werkgevers en werknemers die dag mogelijk te maken, prioriteit te geven boven andere dagen. 

Wij weten zeker dat onze samenleving die dag op allerlei plekken en met allerlei manifestaties nog meer inhoud en betekenis wil geven. Geen zomaar vrije dag vol vrijblijvendheid maar een dag van de vrijheid.

Dat zijn we verplicht aan Lammert Zwanenburg, aan al die anderen die voor onze vrijheid hebben gevochten. We denken op 4 mei aan hun offers; op 5 mei moeten we hun erfenis willen koesteren. Teken de petitie: vraag5meivrij.nl

 

Hans Laroes

(lid Nationaal Comité 4 en 5 mei; oud-hoofdredacteur NOS-Nieuws)

Terug naar het overzicht

© 2021 Bevrijdingsfestival Flevoland - Vrijheid Wereldwijd! | Powered by Codestream 3.6.0