Essaywedstrijd "Vrijheid geeft je door".

Geplaatst op: 02-04-2014 00:00

Opdracht 
Driekwart van de Nederlanders vindt de viering van 5 mei belangrijk, zo blijkt uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2013. Bevrijdingsdag wordt vooral gezien als een dag om stil te staan bij vrijheid: dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Maar waar sta je dan precies bij stil? Wat betekent vrijheid en waar moet 5 mei over gaan? Op dit soort vragen dienen de deelnemers van de essaywedstrijd in te gaan.  

Een vakkundige jury, onder leiding van socioloog prof. dr. Henk Becker, kiest het beste essay. Het winnende artikel zal worden gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Daarnaast wint de schrijver van het beste essay 500 euro. 

Praktische informatie
De wedstrijd staat open voor alle jongeren in Nederland van 18 tot en met 25 jaar. Essays dienen een lengte te hebben tussen de vier- en zeshonderd woorden en zijn origineel, opiniërend van aard, inspirerend, relevant en goed geschreven. De essays zijn geschikt voor een breed lezerspubliek. Inhoudelijke inspiratie voor het schrijven van het artikel kan gevonden worden op www.4en5mei.nl, bijvoorbeeld in de verdiepende 5 mei-tekst van prof. dr. Ernst Hirsch Ballin.  

Inzendingen
Tot 15 april 2014 kunnen essays per mail worden ingezonden: maarten.dallinga@4en5mei.nl, met vermelding van volledige naam en leeftijd, adres en telefoonnummer.  

Partners
De Universiteit Utrecht is betrokken bij het onderzoeksprogramma Vrijheid en onvrijheid door de generaties heen en daarom initiatiefnemer van de wedstrijd. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is een van haar partners. Omdat de start van de Nationale Viering van de Bevrijding dit jaar plaatsvindt in Assen wordt de essaywedstrijd verder georganiseerd in samenwerking met Bevrijdingsfestival Drenthe, Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant, Rijksuniversiteit Groningen en Stenden Hogeschool.

Terug naar het overzicht

© 2021 Bevrijdingsfestival Flevoland - Vrijheid Wereldwijd! | Powered by Codestream 3.6.0