Gers Pardoel is Ambassadeur

Geplaatst op: 18-01-2014 00:00

Dit jaar zal Gers Pardoel per helikopter Bevrijdingsfestival Flevoland bezoeken!

 

 

De Ambassadeurs van de Vrijheid 2014 zijn Douwe Bob, Gers Pardoel en Kensington. Dat maakte het Nationaal Comité 4 en 5 mei zojuist bekend op Noorderslag in Groningen. Als Ambassadeurs van de Vrijheid zullen zij dankzij de inzet van helikopters van Defensie op 5 mei optreden op de 14 Bevrijdingsfestivals. Zij leveren niet alleen een muzikale bijdrage maar roepen ook de naar verwachting 800.000 bezoekers op om stil te staan bij vrijheid en onvrijheid in Nederland en andere delen van de wereld waar vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Herdenken op 4 mei en het vieren van de vrijheid op 5 mei zijn voor deze jonge Ambassadeurs van de Vrijheid belangrijk. Gers Pardoel: “Ik heb gewoond in Nijmegen, dichtbij de Duitse grens. De Tweede Wereldoorlog was thuis wel een ding. Mijn familie stond op 4 mei tijdens de dodenherdenking echt twee minuten te herdenken. Als kind voelde ik al dat er iets werd herdacht wat niet vergeten mag worden.” Ook Douwe Bob heeft het herdenken van huis uit meegekregen. Douwe Bob: “Op 4 mei, om 20.00 uur, tijdens de dodenherdenking waren we thuis altijd stil. Mijn vader was een jaar of zes toen hij op 5 mei 1945 in zijn woonplaats Alkmaar schoten hoorde op een naburig plein. Hij rende er naar toe en trof daar zijn oom en zijn neef aan, bloedend op de grond. Beiden door Duitsers door hun hoofd geschoten.”  

Het verhaal moet verteld blijven worden, vindt ook bassist Jan Haker van Kensington. “De komende generaties moeten geïnformeerd blijven over de oorlogsjaren,” zegt hij. “Zodat er antwoorden blijven komen op vragen die mijn vader en velen van zijn generatie jarenlang niet beantwoord kregen.  Mijn opa werkte destijds vanwege de Arbeidsdienst in Duitsland. Zijn herinneringen daaraan zweeg opa dood. Daarvan had mijn vader last, want hij voelde zijn verdriet, zijn pijn en kreeg maar geen antwoorden op vragen die hij had.”

 

Vrijheid

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, beseft ook zanger-gitarist Eloi Youssef van Kensington, wiens wortels in Egypte liggen. “Meisjes kunnen hier bijvoorbeeld zomaar op de fiets stappen. En dat nog zonder hoofddoekje. Dat kan echt niet in Egypte, zeggen mijn familieleden telkens als ze hier op vakantie zijn. Ze vinden Nederland zo'n heerlijk vrij land. Dat is het ook en dat moeten we zo houden.”

Gers Pardoel: “Ik was ooit met een reisprogramma in Cuba. Een mooi land, maar toch, die blikken van die mensen, hun vragen, hun reacties. Ze kunnen onder die dictatuur niet leven zoals ze willen. Ook door de slechte economie blijven ze stil staan in hun ontwikkeling. Dan denk ik: ik mag stik- gelukkig zijn dat ik in een vrij land woon.”

 

 

Bevrijdingsfestivals

De afgelopen twintig jaar zijn de Bevrijdingsfestivals uitgegroeid tot het grootste eendaagse culturele muziekevenement in Nederland, met optredens van zo’n 250 bands op circa 40 podia. Elke provincie heeft een Bevrijdingsfestival, dat gratis toegankelijk is. In 2013 werden de festivals door ruim 800.000 mensen bezocht. Het ministerie van Defensie, samenwerkingspartner van het Nationaal Comité, zorgt voor helikopters, waardoor de Ambassadeurs in het hele land kunnen optreden. De festivals worden georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Comité. Het vfonds levert een substantiële bijdrage aan de exploitatie van de veertien Bevrijdingsfestivals. Het vfonds investeert in vrede. Meer informatie: www.bevrijdingsfestivals.nl

 

Waar zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid op 5 mei te zien?

Douwe Bob: Assen, Groningen, Leeuwarden, Wageningen, Zwolle

Gers Pardoel: Almere, Den Haag, Rotterdam, Vlissingen

Kensington: Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Den Bosch en Roermond

 

 Gers Pardoel in ’t kort

Gerwin Pardoel (32) werd bekend door zijn verses op de hits Ik Ga Hard en Broodje Bakpao. Eind 2011 maakte Pardoel op eigen kracht zijn debuutalbum Deze wereld Is Van Jou en kreeg hij met singles als Ik Neem Je Mee enBagagedrager een gouden statusDit laatste nummer werd maar liefst 7,5 miljoen keer bekeken.  Ik Neem Je Meewerd officieel de grootste Nederlandstalige hit ooit in de Nederlandse Top 40, en werd zelfs 15 miljoen keer bekeken. Als klap op de vuurpijl kroonde 3FM Pardoel met twee 3FM Awards. Pardoel groeide op in Nijmegen maar verhuisde naar Rotterdam. Hij kwam daar de ervaren rapper Postman tegen die de artiestennaam Gers bedacht, wat vet en cool in het Rotterdams betekent.

Terug naar het overzicht

© 2021 Bevrijdingsfestival Flevoland - Vrijheid Wereldwijd! | Powered by Codestream 3.6.0