Vrijheidscolleges bekend gemaakt!

Geplaatst op: 15-02-2019 00:00

Dit jaar houden Özcan Akyol, Charles Groenhuijsen en Ronald Giphart hun vrijheidscolleges in Almere!

In de aanloop naar 5 mei worden in het hele land ruim 40 Vrijheidscolleges gegeven door verschillende sprekers. In elk college laten de sprekers zich inspireren door de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst.

 

Özcan Akyol

Özcan Akyol (1984) spreekt recht voor zijn raap en spaart niemand. Hij wordt soms ‘Eus’ genoemd naar het hoofdpersonage uit zijn gelijknamige succesvolle debuut uit 2012. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist van het Algemeen Dagblad, VARAgids, Nieuwe Revu, Helden en diverse regionale dagbladen. Als opiniemaker is hij geregeld te zien in televisieprogramma’s. In 2017 maakte hij de televisieserie ‘De Neven van Eus’ waarin hij op                                            zoek ging naar zijn familie in Turkije. Akyol: "Ik ga geen rekening houden met iemand die te veel naar de Turkse staatstelevisie kijkt of te lang op PVV-fansites zit en alternatieve waarheden doorgeeft en verdedigt. Ik ben daar niet verantwoordelijk voor, mijn verantwoordelijkheid is het om tegenwicht te bieden."

Charles Groenhuijsen

Charles Groenhuijsen (1954) is journalist, schrijver, spreker en dagvoorzitter. Hij werkte 25 jaar bij de NOS als correspondent in Washington en presentator voor NOVA. Hij schreef in totaal 10 boeken over Amerikaanse en Nederlandse politiek. 
In 2017 publiceerde hij zijn boek ‘Optimisten hebben de hele wereld’, waarin hij aandacht vraagt voor alle dingen die goed gaan in de wereld. Hij reist door Nederland met een theatershow waar hij zijn toehoorders op roept om optimistisch te zijn en te stoppen met somberen. “Het is makkelijk cynisch te zijn over de toekomst maar de nuchtere feiten spreken dat tegen.Nooit eerder in de geschiedenis hebben zo veel mensen in zo korte tijd op zo veel plekken en op zo veel delen van hun leven zo veel invloed gekregen.” Groenhuijsen is een veel gevraagd spreker over politiek, economie en de culturele verschillen tussen de VS en Europa. Groenhuijsen kijkt ook met optimisme naar de wereld en stelt zich de vraag; “Wat kunnen we van elkaar leren?” 

 Ronald Giphart

Schrijver Ronald Giphart (1965) heeft sinds zijn beroemde debuut ‘Ik ook van jou’ (1992) een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Zijn boeken beleven herdruk op herdruk en staan met een miljoen exemplaren in boekenkasten over het hele land. ‘Ik ook van jou, Phileine zegt sorry’ en ‘Ik omhels je met duizend armen’ werden met veel succes verfilmd. Daarnaast is hij ook een echt podiumdier. Hij heeft menig theater in Nederland onveilig gemaakt tijdens zijn optredens onder andere samen met Bart Chabot. Giphart gaat graag culinaire en literaire experimenten aan. Zo schreef hij in 2017 een stuk tekst samen met een robot met daarin de onheilspellende zin: “Gaan wij Aardlingen in vrijheid de tweeëntwintigste eeuw halen?”


 

De vrijheidscolleges zullen op de volgende locaties gehouden worden;

4 april in De Nieuwe Bibliotheek Almere - Özcan Akyol

11 april Hogeschool Windesheim Flevoland - Ronald Giphart

5 mei festivalterrein de Esplanade - Charles Groenhuijsen

 

Kaartjes kunt u reserveren vanaf maandag 18-02-2019!

http://www.vrijheidscolleges.nl/agenda/ 

 

Terug naar het overzicht

© 2021 Bevrijdingsfestival Flevoland - Vrijheid Wereldwijd! | Powered by Codestream 3.6.0