Vrijheidscolleges in Almere: lezingen over de vier vrijheden

Geplaatst op: 03-03-2015 00:00

Maarten van Rossem, Gerdi Verbeet, Arend Jan Boekestijn en Ton Koene zullen tussen 9 april en 5 mei ieder een lezing geven in het centrum van Almere. Deze lezingen zullen het thema ‘de Vier Vrijheden’ van Roosevelt behandelen. De vrijheidscolleges zijn georganiseerd door Bevrijdingsfestival Flevoland in samenwerking met het Nationaal comité 4 en 5 mei, de Nieuwe Bibliotheek en Windesheim Flevoland.


Het Programma

9 april, 20.00 uur: Ton Koene, De Nieuwe Bibliotheek, over Vrijwaring van Angst.

22 april, 20.00 uur: Gerdi Verbeet, Windesheim Flevoland, over Vrijheid van Meningsuiting.

29 april, 20.00 uur: Maarten van Rossem, Stadhuis Almere, over Vrijwaring van Angst.

5 mei, 15.00 uur: Arend Jan Boekestijn,. Bevrijdingsfestival Flevoland, over Vrijwaring van Gebrek.

Opgeven kan via www.vrijheidscolleges.nl

Het Thema

Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington de 'Four Freedoms' rede uit, waarin hij vier vrijheden formuleerde die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: de Freedom from FearFreedom from Want, Freedom of Speech& Expression en Freedom of Worship. Nu, ruim zeventig jaar later, zijn de Vrijheid van Meningsuiting, de Vrijheid van Religie en de Vrijwaringen van Gebrek en Angst nog altijd relevant en essentieel: het zijn vier waarden waarop onze samenleving gebaseerd is.
Het zijn waarden die ons voorhouden hoe we met elkaar omgaan, dat we gelijkwaardig zijn en dat we respect en betrokkenheid moeten tonen voor elkaar. Dat gaat niet alleen over gebeurtenissen in het verleden, dat gaat ook over het debat van vandaag de dag: over Charlie Hebdo, over de Palestijnen en Israël, over IS, Breivik, schuldenproblematiek, criminaliteit en nog veel meer.
 
Dialoog en discussie

De Vrijheidscolleges brengen een aantal bijzondere sprekers over het voetlicht en zetten aan tot dialoog en discussie. Spekers zijn: Gerdi Verbeet, ex-voorzitter van de tweede kamer. Ton Koene, documentairefotograaf, winnaar van een World Press Photo award en de Zilveren Camera. Arend Jan Boekestijn, ex-VVD'er en historicus. En Maarten van Rossem, televisiepersoonlijkheid en geschiedkundige. Allen nemen zij in hun lezing één van de vier vrijheden onder de loep. In Almere vinden vier lezingen plaats: drie in de aanloop tot 5 mei en de laatste op 5 mei zelf tijdens het Bevrijdingsfestival.

Actueel

De Vrijheidscolleges zijn gratis toegankelijk en iedereen is welkom. Vanaf 3 maart is het mogelijk via de website van de Vrijheidscolleges te reserveren voor de individuele lezingen. Een compleet overzicht is onderaan dit bericht te vinden: op de website www.vrijheidscolleges.nl staat het meest actuele overzicht.

 

De Vrijheidscolleges worden georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals van Utrecht, Overijssel, Gelderland, Groningen, Flevoland en Zeeland, en de Haagse Vrijheidsweken (Bevrijdingsfestival Den Haag en ProDemos). De Vrijheidscolleges zijn opgericht door Bevrijdingsfestival Utrecht, Vrede van Utrecht en Forum.

Partners: Nationaal Comité 4 en 5 Mei, Coolpolitics, Humanity in Action

Terug naar het overzicht

© 2021 Bevrijdingsfestival Flevoland - Vrijheid Wereldwijd! | Powered by Codestream 3.6.0