Bevrijdingsvuur

Dit jaar zal het bevrijdingsvuur worden gehaald door de Almeerse Hockey club. De reden dat zij meelopen is, omdat 5 mei niet alleen meer gaat om het vieren van onze vrijheid na WO II. Het gaat ook om de vrijheid waar we nu in leven in Nederland, wat het mogelijk maakt dat we onbezorgd kunnen leven en ook kunnen sporten. Op deze manier wilt de club hieraan bijdragen en iedereen bedanken die dit voor hen mogelijk maakt. We maken er voor de club iets bijzonders van!

Het bevrijdingsvuur kwam voor het eerst in Wageningen aan op 5 mei 1948 na een estafetteloop van atleten uit Nijmegen. In de Capitulatiezaal van Hotel de Wereld werd het aan de burgemeester overgedragen. Via Rhenen werd het vuur tenslotte naar Den Haag gebracht. Deze vuurloop kwam voort uit een initiatief van een groep Eindhovenaren. Zij haalden al in 1945 het vuur op in Bayeux, in Normandië. Daar hebben de geallieerden tijdens D-Day voor het eerst voet aan wal gezet. Bayeux was op 7 juni 1944 de eerste bevrijde stad na D-day.

Van 1954 tot en met 1962 werd de fakkel opgehaald door leden van de motorclub "De Rijnridders". Om elk jaar het bevrijdingsvuur te hebben liet de gemeente een brander installeren in een ketelhok van het Gemeentelijke Gas- en Waterleidingsbedrijf aan de Mansholtlaan/Droevendaalsesteeg. Daar wordt het bevrijdingsvuur "eeuwig brandend gehouden". Sindsdien komen elk jaar Wageningse atleten in de late uren van de vierde mei naar het prozaïsche ketelhok om een fakkel aan te steken en deze naar de vuurschaal op het 5 mei plein te brengen. Tot 1967 droeg de atletiekafdeling van de gymnastiekvereniging HBS zorg voor de fakkelloop naar Hotel de Wereld. Nadat de atletiekafdeling van HBS was opgeheven is op 1 april 1967 Atletiekvereniging Pallas '67 opgericht. Op 4 mei 1967 brachten atleten van Pallas '67 voor de eerste keer het bevrijdingsvuur naar Hotel de Wereld. De geschiedenis en symboliek van de fakkelloop gaat terug tot de Griekse oudheid. De vereniging is zo ook aan haar naam gekomen: de fakkelloop maakte deel uit van de spelen ter ere van de godin Pallas Athene. In diverse jubileumjaren, onder meer in 1970, 1995 en 2000 en 2005 is de vlam van Wageningen 'vernieuwd' met origineel bevrijdingsvuur uit Bayeux.

Sinds 1948 is het traditie dat vanuit Wageningen het vuur naar andere plaatsen in Nederland wordt gebracht door o.a. atletiekverenigingen, scholen, 4 en 5 meicomités, oranjeverenigingen en andere organisaties. In 2005 hebben bijna 4000 deelnemers uit 220 plaatsen het bevrijdingsvuur als 'een lopend vuurtje' door het land verspreid. Een indrukwekkend teken van nationale eenheid. De aankomst van het bevrijdingsvuur in de eigen gemeente is een prachtige symbolisch uiting bij de plaatselijke 5 mei activiteiten. Met alleen al de bezoekers van de bevrijdingsfestivals wordt het bevrijdingsvuur bij minimaal 700.000 mensen onder de aandacht gebracht.

De Nationale Start van de viering van de Dag van de Vrijheid. Deze vind ieder jaar in een andere provincie plaats. Dit jaar is het de beurt aan Zuid-Holland. Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur in Wageningen in de nacht van 4 op 5 mei overhandigt de Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland de eerste fakkel aan de sporters uit Rotterdam. Deze zullen, samen met andere gemeenten uit Zuid-Holland het vuur voor de Nationale Start naar Rotterdam brengen. De minister president zal ze in Rotterdam ontvangen en vervolgens waaieren de Zuid-Hollandse gemeenten uit over de provincie. Op 5 mei zullen vele gemeenten in het hele land het bevrijdingsvuur ontsteken. Dat markeert de Nationale Start van de viering van Dag van de Vrijheid.


© 2021 Bevrijdingsfestival Flevoland - Vrijheid Wereldwijd! | Powered by Codestream 3.6.0