Herdenken (4 mei)

     4 MEI ACTIVITEITEN IN ALMERE

Dit jaar zijn er op 4 mei, na de nationale dodenherdenking, in Almere vesrchillende activiteiten.

*Herdenkingsconcert op de Grote Markt, georganiseerd door de stichting 4 en 5 mei Almere

  www.4en5meialmere.nl 

*Theater na de Dam in KAF (Kunstlinie Almere Flevoland), voorstelling Gare de Lyon:

 http://www.theaternadedam.nl/voorstelling/gare-de-lyon-3/

*Theater na de Dam in Corrosia, Suburbia met lezing Arnon Grunberg

https://www.theatergroepsuburbia.nl/voorstellingen/theater-na-de-dam

Op 4 mei herdenken we tijdens de Nationale Herdenking verschillende groepen slachtoffers. Lees hier meer over deze groepen, het memorandum en slachtofferaantallen.

De basis voor de herdenking op 4 mei vormen de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen naast militairen voor het eerst ook grote aantallen burgers om. Zowel in Europa als in Zuidoost-Azië zijn velen omgekomen omdat zij in verzet kwamen of als gevolg van oorlogsgeweld of uitputting. Vrijwel de meeste slachtoffers vielen echter door doelbewuste en systematische vervolging en moord. Onder hen waren Joden, Sinti en Roma en andere groepen die de nazi’s als minderwaardig beschouwden. Sinds 1961 herdenken we ook de Nederlanders die zijn omgekomen toen ze van overheidswege uitgezonden waren in het buitenland. Zij zijn slachtoffer geworden tijdens een conflict of oorlogsgeweld waarbij de Staat der Nederlanden betrokken was.  

In het memorandum voor de herdenking is vastgelegd wie we precies herdenken op 4 mei: 

"Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties."


© 2019 Bevrijdingsfestival Flevoland - Vrijheid Wereldwijd! | Powered by Codestream 3.6.0