Jeangu Macrooy en De Nieuwe Nederlanders

Zanger en songwriter Jeangu Macrooy (29), die onlangs zijn derde studioalbum ‘Summer Moon’ uitbracht, heeft inmiddels geen introductie meer nodig. In 2020 werd hij gevraagd om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.
Met zijn muziek wil Jeangu vooral mensen met elkaar verbinden. Om dezelfde reden is hij sinds 2022 ambassadeur van VluchtelingenWerk Nederland. Deze organisatie ondersteunt vluchtelingen en asielzoekers vanaf het moment dat ze worden opgevangen totdat ze zelfstandig hun weg hebben gevonden.

Jeangu Macrooy treedt tijdens het Bevrijdingsfestival op met gastmuzikanten Mohamed al Tayeb, Pouriya Jaberi en Jawa Manla, oftewel De Nieuwe Nederlanders. Ze zijn gevlucht uit Soedan, Iran en Syrië, maar het zijn bovenal fantastische muzikanten. Samen met Jeangu vinden zij elkaar in hun liefde voor muziek en een leven in vrijheid.

Mohamed al Tayeb (32) haalde de finale van de Arabische ‘The Voice’ en maakt sinds zijn 16e muziek. Hij zingt in het Soedanees en schrijft zelf zijn politiek getinte songs over vrede en volhardendheid.
Pouriya Jaberi (35) is een begaafd percussionist maar speelt sinds hij acht jaar oud is ook daf, tanboor en setar. Die laatste twee instrumenten maakt hij ook nog zelf. Pouriya speelde eerder al op festivals in onder andere Azerbeidzjan, Noorwegen, Rusland en Australië.
Het spelen op haar ud geeft Jawa Manla (27) een onbegrensd gevoel van vrijheid. Ze koos het instrument toen ze elf jaar oud was omdat haar vader het ook prachtig speelt. Ze is een van de grootste muzikale talenten van Syrië.