Suzan & Freek

Suzan & Freek zijn de Ambassadeurs van de vrijheid in 2022, en vliegen per helikopter langs 4 festivals, waaronder Flevoland!
Suzan & Freek zijn zeer vereerd dat ze als Ambassadeur van de Vrijheid zijn gevraagd. “We zijn pas in 2019 doorgebroken. Dit is echt een bucketlist-ding voor artiesten om met een helikopter van stad naar stad te vliegen.”

Allebei komen ze uit de Achterhoek, de grensstreek met Duitsland, waar de Tweede Wereldoorlog nog altijd erg leeft. Suzan: “Ik weet van mijn oma dat ze onderduikers hadden op de boerderij en in een bunker vlak bij het ouderlijk huis. We hebben de oorlogsverhalen beiden meekregen en zijn ons ervan bewust hoe belangrijk 5 mei is.”

In het kader van hun Ambassadeurschap maakten Suzan en Freek een documentaire over het thema ‘vrijheid’, waarin ze samen met Stichting Vluchteling naar Lesbos en Athene reisden. Daar werden ze begeleid door Nazanin. Zij kwam als vluchteling naar Griekenland en is nu werkzaam als tolk. Freek: “Nazanin kwam uit Afghanistan en heeft via een lange omweg zelf tien maanden in kamp Moria gezeten, dat in 2020 volledig is afgebrand. Zij weet uit eigen ervaring hoe het is om alles achter je te laten.” Op Lesbos ontmoetten Suzan en Freek een Griekse visser die vertelt dat hij de afgelopen twee jaar ‘geen vissen meer vangt, maar mensen.’ Freek: “Hij heeft zoveel mensen uit de zee gehaald, levend en dood, dat hij nachtmerries heeft van alles wat hij heeft gezien. Er liggen ook kinderschoentjes op het strand, het is een plek waar alles heel tastbaar wordt.”

Voor iedere artiest geldt dat de droom van groot succes de drijfveer achter de start van een carrière is. Maar wat doet het met je als het succes groter is dan je had kunnen dromen?  Suzan & Freek blijven er nuchter onder en houden focus op hetgeen zij het best kunnen; liedjes maken. Hun tweede album ‘Dromen in Kleur’ bevat twaalf nieuwe nummers die samen een goed beeld vormen van hoe Suzan & Freek in het leven stonden tijdens de opnames .


Suzan & Freek braken in 2018 landelijk door met hun single ‘Als Het Avond Is’. Het duo had daarvoor al een fanschare opgebouwd door hun wekelijks op sociale media gedeelde covers. De doorbraakhit brak records en maakte de weg vrij voor het in 2019 uitgebrachte en met een Edison bekroonde album ‘Gedeeld Door Ons’, met daarop onder meer de hits ‘Blauwe Dag’ en ‘Deze Is Voor Mij’. De hitsingles en het platina album katapulteerden Suzan & Freek met een ferme boog de eredivisie van de Nederlandse popmuziek in. “Je droomt er jaren van dat je kan leven van je muziek, werkt daar jarenlang hard voor en als dat moment dan daar is, is dat geweldig”, aldus Suzan. “Maar niets kan je voorbereiden op de overtreffende trap die dan volgt. Jij blijft hetzelfde, maar de wereld om je heen verandert ineens. Gelukkig hebben Freek en ik elkaar en blijven we daardoor met beide benen op de grond staan.”