Vrijheidsmaaltijden

Proef de Smaak van Vrijheid op Bevrijdingsfestival Flevoland!

Top koks Nadia Zerouali en Sharon de Miranda maken de hele dag de Vrijheidsoep, kom je proeven?
Tijdens het eten van de soep kun je met elkaar in gesprek over vrijheid, kun je een foto maken in de photobooth,
of ga je in gesprek met een veteraan.

Het landelijke recept is dit jaar gemaakt door London Loy

Het is intussen een begrip op 5 mei: Vrijheidssoep, verkrijgbaar in blik of zelf te maken. Dit jaar komt het recept uit de keuken van chef London Loy, bekend van zijn kookboeken, het televisieprogramma Koffietijd en zijn deelname aan Expeditie Robinson. Een befaamd Surinaams gerecht, maispap, vormde de inspiratie voor zijn Vrijheidssoep. “Om toch mijn roots er een beetje in te houden. En maissoep is gewoon lekker: zoet, romig en je kunt het ook nog pittig maken.”

Als London Loy (48) zijn maissoep maakt, dan doet hij dat natuurlijk in de ‘lievelingspan van de familie’: de grote metalen pan waarin zijn moeder ook al kookte. Van haar leerde hij met heel veel liefde soep maken. Maissoep dus, maar ook saotosoep. Beide zijn Londons favoriet. “Ik eet ze allebei zeker één keer in de week en zou ze bij wijze van spreken wel elke dag kunnen eten.” Toen hij werd gevraagd voor het maken van de Vrijheidssoep hoefde hij niet lang na te denken. “Ik kwam meteen bij maispap uit, een bekend zoet gerecht in Suriname. Maar ja, dat is geen soep. Dus ik dacht: om toch mijn roots er een beetje in te houden, kan ik het wel veranderen in maissoep.”

In zijn Rotterdamse keuken ging hij aan de slag. Niet met groentebouillon en madame-jeanettepeper, zoals zijn moeder altijd deed – trots is ze toch wel op hem – maar met zoete aardappelen en kokosmelk. Die ‘romige touch’ maakt het af. “Maissoep is gewoon lekker: zoet, romig en je kunt het ook nog pittig maken.” London varieert er zelf ook op los: “Wat ik de laatste tijd doe: de maiskolven op de barbecue roosteren. Eerst blakeren, dan krijgen ze die barbecuesmaak en daarna ris je zo die maiskorrels eraf. En dáár maak je dan de soep mee. Uitje in de pan, knoflookje erbij en die zet je aan met eventueel een pepertje. Zo speel je met de mais en heb je iedere keer weer wat anders. Liever geen kokosmelk? Geen probleem, gebruik je gewoon bouillon. Ook heerlijk in de soep: stukjes kip, kabeljauw of een beetje rijst. Voor de crunch: een topping van gefrituurde uitjes. O, en niks weggooien! Van de afgeriste maiskolven en de steeltjes van de peterselie maak je een bouillonnetje.”

Je ding doen
De Vrijheidssoep moet het gesprek over vrijheid op gang brengen tijdens de Vrijheidsmaaltijden op 5 mei. Een eervolle taak, zegt London zelf. “Als ik mensen kan helpen over vrijheid na te denken, ben ik al heel blij. Of dat nou met soep, een ander gerecht, of alleen een gesprek is.” Maar wat is vrijheid dan voor hem? “Dat ik de dingen kan doen die ik graag doe. Dat ik simpelweg in het Kralingse Bos kan lopen wanneer ik wil, waar ik wil en dat er niet iemand zegt: ‘hey London, nog een halfuur en dan moet je het bos uit’.” Al vindt hij het wel belangrijk dat je rekening houdt met elkaar. “Je moet altijd in je achterhoofd houden: hey, misschien vindt diegene het eigenlijk niet zo leuk wat ik doe, weet je.” De vrijheid van een ander respecteren dus, dat probeert hij zijn kinderen eveneens mee te geven. “Ze kunnen lekker hun ding doen thuis, absoluut. Ze hoeven niet op hun tenen te lopen.” Zelf moest hij dat als kind immers altijd. “Mijn vader was vroeger echt een heel pittige man. Ik moest van hem altijd naar mijn kamer en hij bepaalde wat er op tv was. Maar als mijn vader op zijn werk was en mijn moeder en ik samen thuis waren, dan was er totale vrijheid. Dan hoefde ik niet continu te denken: doe ik iets fout?”

Even stoppen
Nee, dat vrijheid niet vanzelfsprekend is hoef je London niet te vertellen. Zelf denkt hij daar vaak aan als hij door zijn Rotterdamse buurt wandelt. “Ik woon in het noorden van de stad, dat in de Tweede Wereldoorlog in tegenstelling tot het centrum niet is platgebombardeerd. Daar zie je dus nog de oude gebouwen staan, zoals die vóór het bombardement in heel Rotterdam te vinden waren. Vaak stel ik me tijdens zo’n wandeling voor hoe Rotterdam er nu uit zou zien als het niet was gebombardeerd.” Hij wordt er elke keer weer stil van. Als het aan London ligt moeten we allemaal wat vaker bij onze vrijheden stilstaan. “Niet alleen op 4 en 5 mei, maar ook als je door het bos of het park loopt. Ga er een keer bij zitten.” Zeker in deze drukke tijd, vindt hij. “Het is altijd maar gaan, gaan, gaan. Stop even man, sta stil bij je vrijheid en besef wat het voor jou en voor anderen betekent. En help elkaar: dat is ook vrijheid.”


Over London
London Loy is op meerdere culinaire vlakken actief, hij is chef, tv-persoonlijkheid en kookboekenauteur. Hij is bekend van onder andere het televisieprogramma Koffietijd24Kitchen en recentelijk zijn deelname aan Expeditie Robinson, waarin hij de finale wist te bereiken.

DE VRIJHEIDSSOEP VAN LONDON LOY

Maissoep met kokos en zoete aardappel

Recept voor 6 personen: ongeveer 2 liter soep

Ingrediënten

Soep:
  • 3 eetlepels milde olijfolie, om te bakken
  • 3 sjalotjes, grof gesneden
  • 2 grote zoete aardappels, geschild en in fijne blokjes gesneden (of biologisch ongeschild, de schil dan eerst goed wassen)
  • 3 blikken mais (uitgelekt 855 gram)*
  • 1,5 theelepel paprikapoeder
  • 1,5 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1,5 l water
  • 400 ml kokosmelk
  • 2,5 afgestreken eetlepels zout
  • Sap van 1 limoen (biologisch). Gebruik de geraspte schil eventueel als garnering, wel eerst wassen.
  • 1 teen knoflook, fijngehakt (desgewenst)

*De soep kan ook van verse mais gemaakt worden: snijd dan de korrels met een groot scherp mes van vier maiskolven en gebruik de korrels in de soep.

Garnituur:
  • 6 flinke eetlepels mais/aardappel, beetgaar
  • 1 bakje (15 gram) fijngehakte platte peterselie
  • 4 à 6 eetlepels gefrituurde uitjes
Extra smaak:
  • 4 à 6 eetlepels gedroogde geraspte kokos
  • Rasp van de limoen
  • Krokante chili in olie (merk Lao Gan Ma of je favoriete merk)
Keukenspullen:
  • Grote kookpan/soeppan
  • Staafmixer
  • Zeef

Bereiding
Verhit de olijfolie in de pan. Fruit de sjalotjes 5 minuten en voeg desgewenst het fijngehakte teentje knoflook toe, fruit 1 minuut mee. Doe de zoete aardappelen, mais, paprikapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en kurkumapoeder erbij. Bak dit mengsel in ongeveer 8 minuten. Af en toe even omroeren.

Voeg het water en de kokosmelk toe. Het zout mag er ook bij. Roer alles even door. Laat de soep 15 à 20 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe.

Check na 10 minuten of de mais en zoete aardappelen beetgaar zijn. Is dat het geval, haal er dan zes flinke eetlepels uit en zet apart. Dit wordt straks als garnituur gebruikt.
Roer op ‘t laatst het limoensap door de soep. Haal de pan van het vuur. Maal de soep fijn met een staafmixer.

Wil je een grove structuur in je soep, dan hoef je de soep niet te zeven; wil je de soep fluweelzacht (wat echt lekker is), zeef dan de soep. Druk met de bolle kant van een soeplepel de soep door de zeef.

Vind je de soep wat te dun, voeg dan een klein beetje maizena toe. Maar liever niet.

Serveer de soep in je favoriete kom en garneer met de apart gezette mais en zoete aardappel, peterselie en gefrituurde uitjes. Voeg naar keuze geraspte kokos, wat limoenrasp of krokante chili in olie toe.

Geniet ervan!

Tips
Voor extra pit: kook een hele madame-jeanettepeper (niet in stukjes: brandgevaar!) mee met de soep en verwijder die voor het opdienen.

Snijd 4 uien in dunne halve ringen en stoof die zachtjes ruim 30 minuten. Af en toe omscheppen. Deze zoete gekarameliseerde uien zijn als garnering echt een smaakfeest.

Wel vlees?
Gebruik kippenbouillon in plaats van water en laat een kipfilet in de soep garen. Haal de kipfilet uit de pan, trek het vlees in ‘draadjes’ en voeg dit later als garnering toe aan de soep.

Of eet de soep met wat rijst en gebakken zoutvlees.

Noedels doen het ook goed in de soep: maak de soep iets dikker, dan wordt het meer een lekkere saus.

Zo zie je: met een beetje zin en wat creativiteit kun je met deze soep alle kanten op – oké, bíjna alle kanten dan!


Dit artikel verscheen eerder in NC Magazine nr.23 (voorjaar 2023). Het artikel is geschreven door Daphne van Breemen, de foto’s zijn van Valentina Vos.

 

In heel het land worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd.

Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten.

De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven.

Vele duizenden blikken soep zijn verdeeld en vele honderden maaltijden zijn georganiseerd.

 

De Soepvideo voor 2023 volgt snel
Hieronder nog de info (+recept!) van afgelopen jaar.