Vrijheidscolleges

Charles Groenhuijsen geeft op 5 mei om 14:00 een vrijheidscollege op de Esplanade in Almere. De zaal zal vanaf 13:45 geopend zijn.

De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen over vrijheid. Dat gaat niet alleen over gebeurtenissen in het verleden, dat gaat ook over het debat van vandaag de dag.

Charles Groenhuijsen (1954) is journalist, schrijver, spreker en dagvoorzitter. Hij werkte 25 jaar bij de NOS als correspondent in Washington en presentator voor NOVA. Hij schreef in totaal 10 boeken over Amerikaanse en Nederlandse politiek. 

In 2017 publiceerde hij zijn boek ‘Optimisten hebben de hele wereld’, waarin hij aandacht vraagt voor alle dingen die goed gaan in de wereld. Hij reist door Nederland met een theatershow waar hij zijn toehoorders op roept om optimistisch te zijn en te stoppen met somberen. 

“Het is makkelijk cynisch te zijn over de toekomst maar de nuchtere feiten spreken dat tegen. Nooit eerder in de geschiedenis hebben zo veel mensen in zo korte tijd op zo veel plekken en op zo veel delen van hun leven zo veel invloed gekregen.” 

Groenhuijsen is een veel gevraagd spreker over politiek, economie en de culturele verschillen tussen de VS en Europa. Groenhuijsen kijkt ook met optimisme naar de wereld en stelt zich de vraag; “Wat kunnen we van elkaar leren?” 

Over zijn college:

De journalistiek heeft de taak misstanden aan het licht te brengen. Goed nieuws is geen nieuws, en daarom zijn kranten en nieuwsbulletins gevuld met problemen. Dat nieuws vormt onze blik op de wereld. Die is vooral negatief, pessimistisch. Er is niks dat beter verkoopt dan angst. (Sociale) media hebben er hun verdienmodel van gemaakt. Maar de wereld staat er veel beter voor dan we voorgespiegeld krijgen. Er zijn minder gewapende conflicten, er is minder honger, er komen minder mensen om bij natuurrampen. Steeds meer mensen krijgen toegang tot onderwijs en onnoemlijk veel informatie. Dat leidt tot een ongekende positieve ontwikkeling.

Journalisten hebben de verantwoordelijkheid om mensen dit optimistische verhaal te vertellen, de langere termijn ontwikkelingen te beschrijven en de mens niet onnodige angst aan te praten. Een eerlijk verhaal bestaat uit wat er mis is, maar zeker ook wat er goed gaat. 


Groenhuijsen beschrijft in zijn college diverse positieve ontwikkelingen in de wereld, en welke rol media zouden kunnen nemen om bij te dragen aan een wereld waarin mensen minder bang zullen zijn.

 

 

Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington deFour Freedomsrede uit, waarin hij vier vrijheden formuleerde die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: de Freedom from Fear, Freedom from Want, Freedom of Speech & Expression en Freedom of Worship. Ruim zeventig jaar later zijn de Vrijheid van Meningsuitingen van Religie, en de Vrijwaringen van Gebrek en Angst nog altijd relevant en essentieel: het zijn vier waarden waarop onze samenleving gebaseerd is. Het zijn waarden die ons voorhouden hoe we met elkaar omgaan, dat we gelijkwaardig zijn en dat we respect en betrokkenheid moeten tonen voor elkaar.

 De vrijheidscolleges worden georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges en in Almere mogelijk gemaakt door Hogeschool Windesheim Flevoland, De Nieuwe Bibliotheek en de Stichting Bevrijdingsfestival Flevoland.

 
De Vrijheidscolleges worden georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals van Utrecht, Overijssel, Gelderland, Groningen, Flevoland en Zeeland, en de Haagse Vrijheidsweken (Bevrijdingsfestival Den Haag en ProDemos). De Vrijheidscolleges zijn opgericht door Bevrijdingsfestival Utrecht, Vrede van Utrecht en Forum.
 Partners: Nationaal Comité 4 en 5 Mei, Humanity in Action

-


© 2019 Bevrijdingsfestival Flevoland - Vrijheid Wereldwijd! | Powered by Codestream 3.6.0