Het recept

Ingrediënten Voor 6 personen, ongeveer 2 liter soep 

  • 2 el zonnebloemolie

  • 2 preien, gewassen en in halve ringen

  • 3 uien, gesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, gehakt

  • 1 tl gerookte paprikapoeder

  • 3/4 tl komijnpoeder

  • 1 el Koreaanse chilivlokken (gochugaru) of 1⁄2 el chilivlokken

  • 1⁄2 tl gedroogde oregano

  • 2 el misopasta

  • 800 gr tomaten uit blik

  • 400 ml kokosmelk

  • 1 groentebouillonblokje

  • 100 gr kapucijners

  • 100 gr doperwten uit de vriezer

  • Zout en peper naar smaak

  • 2 el olijfolie

Garnituur

  • 3 bosuien, in fijne dunne ringen
    2 eieren, geklutst (optioneel)

Keukenspullen

  • Soeppan

  • Bakpan/koekenpan

  • Staafmixer

Bereiding

  1. Gooi wat zonnebloemolie in de soeppan en doe de
    gesnipperde uien erbij. Bak de uien glazig. Doe nu de
    gehakte knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Gooi de
    gesneden prei erbij en laat 4 minuten op laag vuur
    meebakken totdat ze zacht zijn.

  2. Doe de gerookte paprikapoeder, komijnpoeder, (Koreaanse) chili-
    vlokken, oregano en 2 eetlepels miso erbij en bakeen halve minuut mee. Voeg de tomaten uit blik toe, samen met de kokosmelk en het bouillonblokje. Maak de tomaten kleiner met een spatel.

  3. Laat alles aan de kook komen. Draai het vuur dan
    meteen laag, zodat alles zachtjes blijft pruttelen. Laat
    3 minuten staan.

  4. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.

  5. Optioneel: Eitje erbij? Zet een bakpan op het fornuis met 1 eetlepel olie en bak van de eieren een omeletje. Omelet klaar? Rol ‘m op en snij er mooie reepjes van. Bewaar ze voor het garnituur.

  6. Doe de kapucijners en doperwten bij de soep en
    laat warm worden. Snij wat bosuien in fijne ringen. Breng, indien nodig, op smaak met zout en peper.

  7. Serveer de soep met wat olijfolie, gesneden bosuien en eventueel omeletreepjes

Wil je zelf ook een Vrijheidsmaaltijd organiseren?

Dat kan!

Check via deze link hoe we je kunnen ondersteunen:

https://www.4en5mei.nl/vieren/vrijheidsmaaltijden/aanmelden

Ook in Flevoland zijn er diverse vrijheidsmaaltijden en afhaalpunten voor de blikken soep (design: Parra)

Op deze pagina binnenkort meer informatie!