De Verschilmakers

Els van Boxtel is de Verschilmaker van Flevoland!

In de nacht van 4 op 5 mei wordt in #Wageningen, Stad der Bevrijding, het Nationaal Bevrijdingsvuur door WOII Veteranen ontstoken. Dit in het bijzijn van personen uit alle provincies die op hun manier bijdragen aan vrede en veiligheid: de Verschilmakers.

Het programma VuurvandeVrijheid (NOS, NPO1) markeert de overgang van #dodenherdenking naar Bevrijdingsdag en benadrukt dit jaar de kracht van medemenselijkheid en het gevaar van ontmenselijking.

Op zaterdag 4 mei reist Els van Boxtel, de kracht achter StichtingWensjes, als Verschilmaker van de Provincie Flevoland naar Wageningen om het Vrijheidsvuur in ontvangst te nemen.

Met haar onvermoeibare inzet voor anderen omarmt Els de vrijheid om te helpen, te steunen en te verbinden. Geheel belangeloos en kosteloos stelt Stichting Wensjes, met een team van vrijwilligers, het uitsluiten van #voedselarmoede bij huishoudens centraal. Hiermee laat de stichting huishoudens hun financiële kracht behouden en draagt zij bij aan het doorbreken van uitzichtloze situaties.

Op zondag 5 mei zal Verschilmaker Els de FakkelvanVrijheid overhandigen aan Burgemeester Hein van der Loo.

Stichting Wensjes (Jan van der Schaar, Laura Harper, Richard Kommers, Pascalle Top), Els van Boxtel: dank voor het maken van het verschil.

 

Meer weten over de Verschilmakers? Klik HIER

 

 

 

 

 

 

———————————————————————————————————-

2023:

Saskia Schurman is De Verschilmaker voor Flevoland!

Op 25 april 2023 mochten wij Saskia Schurman verrassen met het nieuws dat zij is verkozen tot Verschilmaker van het 30ste Bevrijdingsfestival Flevoland!

Saskia zet zich vanuit haar organisatie EigenWijze Company en privé al jaren in voor mensen die hun weg proberen te vinden binnen de GGZ en helpt ze daarmee met het (her)vinden van hun persoonlijke vrijheid.

Namens onze provincie reist zij op 4 mei af naar hotel De Wereld in Wageningen. Daar zal Saskia het bevrijdingsvuur in ontvangst nemen en op 5 mei op het podium overhandigen aan Burgemeester Hein van der Loo.

Saskia was blij verrast!

Al bijna 78 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend. Ieder Bevrijdingsfestival heeft een Verschilmaker aangesteld om op 4 mei het Bevrijdingsvuur op te halen in Wageningen. Tijdens het nationale TV-programma Vuur van de Vrijheid i.s.m. de NOS, Theater na de Dam en XSAGA wordt de overgang van herdenken naar vieren gemarkeerd. Het Bevrijdingsvuur wordt om middernacht ontstoken, waarna de Bevrijdingsvuurestafette start en de Verschilmakers hun vuur overdragen aan de lopers van hun betreffende Bevrijdingsfestival.

De volgende Verschilmakers van 2023 zijn bekend: Saskia Schuurman, Sosha Duysker, Layla Alizadah, Jan Koning, Art Boon, Ahmad Abdulwahab, Salada Ali Malin, Linda Tiesma en Rowan van Drogen, Ma’Ma Queen, Wilfried Hoogerwerf, Rick Boon, Merel Groot en Osama Isaac. Zij zullen tijdens ‘Vuur van de Vrijheid’ het Bevrijdingsvuur overdragen aan de lopers van hun betreffende Bevrijdingsfestival.

Meer weten: https://wageningen45.nl/verschilmakers-2022

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de bezetting van Nederland. Het programma ‘Vuur van de Vrijheid’, uitgezonden op NPO1, was de opmaat naar de traditionele ontsteking van het Nationaal Bevrijdingsvuur op het 5 mei-plein. ‘Verschilmakers’ die op hun eigen manier het verschil maken voor onze vrijheid, zullen het vuur ontsteken. Ambassadeur van de Vrijheid Duncan Laurence brengt het daarna naar het Bevrijdingsfestival in ‘s-Hertogenbosch: het startsein voor de 14 Bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten die in het land plaatsvinden.

Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur gebeurde voor Hotel de Wereld, waar in 1945 werd onderhandeld over de capitulatie van de Duitse bezetters. Dit gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Geert van Rumund, waarna veertien zogenoemde verschilmakers het vuur het land door brengen.

Indrukwekkend verhaal

Eerder op de avond was op de muren van het hotel een show te zien van de ‘verschilmakers’. Dit zijn mensen met een indrukwekkend verhaal, die vanaf nu jaarlijks door de organisatie Wageningen45 worden benoemd.

Zij mogen in de nacht van 4 op 5 mei verblijven in Hotel de Wereld en vertellen over oorlog, vrijheid, angst, over (niet) jezelf kunnen zijn, over heldendaden, over verering en over liefde. Onder hen zijn dit keer Splinter Chabot, Ruben Hein, Lakshmi, Loiza Lamers, Masood Eslami en Ellen ten Damme.

De Verschilmaker van 2022 bij Omroep Flevoland