De Verschilmakers

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de bezetting van Nederland. Het programma ‘Vuur van de Vrijheid’, uitgezonden op NPO1, was de opmaat naar de traditionele ontsteking van het Nationaal Bevrijdingsvuur op het 5 mei-plein. ‘Verschilmakers’ die op hun eigen manier het verschil maken voor onze vrijheid, zullen het vuur ontsteken. Ambassadeur van de Vrijheid Duncan Laurence brengt het daarna naar het Bevrijdingsfestival in ‘s-Hertogenbosch: het startsein voor de 14 Bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten die in het land plaatsvinden.

Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur gebeurde voor Hotel de Wereld, waar in 1945 werd onderhandeld over de capitulatie van de Duitse bezetters. Dit gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Geert van Rumund, waarna veertien zogenoemde verschilmakers het vuur het land door brengen.

Indrukwekkend verhaal

Eerder op de avond was op de muren van het hotel een show te zien van de ‘verschilmakers’. Dit zijn mensen met een indrukwekkend verhaal, die vanaf nu jaarlijks door de organisatie Wageningen45 worden benoemd.

Zij mogen in de nacht van 4 op 5 mei verblijven in Hotel de Wereld en vertellen over oorlog, vrijheid, angst, over (niet) jezelf kunnen zijn, over heldendaden, over verering en over liefde. Onder hen zijn dit keer Splinter Chabot, Ruben Hein, Lakshmi, Loiza Lamers, Masood Eslami en Ellen ten Damme.