Herdenken in Flevoland

Op 5 mei vieren we de vrijheid, en op 4 mei herdenkt Nederland de slachtoffers die vielen bij gewapende conflicten sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Stichting Bevrijdingsfestival Flevoland hecht grote waarde aan de verbinding tussen 4 en 5 mei.
In onze provincie worden op 4 mei een divers aantal activiteiten, bijeenkomsten en herdenkingen georganiseerd:

 

Dronten

Stichting 4 Mei Herdenking Dronten heeft als doel het organiseren van activiteiten rondom de jaarlijkse dodenherdenking in Dronten. Door de jarenlange aanwezigheid van voormalig Airgunners uit Groot-Brittanië is de herdenking bijzonder.
Centraal staat het monument met daarin de propeller van de Lancaster ED 357 op het Meerpaalplein. Het monument is ter nagedachtenis aan alle omgekomen geallieerde vliegtuigbemanningen
Dondenherdenking, Herdenkingsbijeenkomst, Taptoe, Benefietconcert Orkest van Koninklijke Luchtmacht, crashpalentroute en meer.

https://protief.wixsite.com/4meiherdenking

Swifterbant

De herdenking op 4 mei in Swifterbant start met de voorstelling ‘Uitgesproken’ van singer-songwriter en theatermaker Robert Baarda. Baarda heeft de voorstelling speciaal voor de herdenking in Swifterbant geschreven.
Momenteel zijn veel mensen op de vlucht voor oorlog en zoeken een veilig onderkomen in Nederland. De oorlog in Oekraïne heeft het dagelijks leven in Nederland sterk beïnvloed door hoge energie- en voedselprijzen. De oorlog doet mensen ook beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het thema van de herdenking – ‘Leven met oorlog’ is zo heel relevant geworden.
De herdenking in Swifterbant start om 19.00 uur in Kerkcentrum De Hoeksteen met de voorstelling ‘Uitgesproken’. Iedereen is welkom deze bijeenkomst bij te wonen. De herdenking is live te volgen via YouTube. Om 19.45 lopen de aanwezigen in stilte vanuit De Hoeksteen naar De Greente waar de herdenking bij het Monument voor de Vrijheid wordt voortgezet. Op De Greente, bij het Monument van De Vrijheid, brengt Amor Musae vanaf 19.45 uur muziek ten gehore.

Meer informatie over de 4 mei herdenking in Swifterbant is te vinden op de website van de Algemene Vereniging voor Dorpsbelangen Swifterbant.

Noordoostpolder

Zowel in ’t Voorhuys, de algemene begraafplaats als bij het monument aan de professor Thijsselaan vinden herdenkingsmomenten plaats.
In ’t Voorhuys vanaf 18.45 uur o.a. muzikale invulling muzikaal duo M&M, bijdragen door door leerlingen van basisschool het Kompas en van het Emelwerda, de heer Jan Muis (Raad van Kerken) en de heer Jan Muis (4 mei comité).
Aansluitend Stille Tocht vanaf ’t Voorhuys naar het Herdenkingsmonument aan de Professor Thijsselaan voor de Twee Minuten Stilte-plechtigheid. Daarna kranslegging.
Op de Algemene Begraafplaats in Emmeloord liggen vier oorlogsgraven van het Gemenebest uit de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn de graven van de bemanning van een Wellington bommenwerper (57e Sq) die in de nacht van 12 oktober 1944 om 21.48 uur neerstortte in de buurt van Blankenham. Ook hier zal een kranslegging plaatsvinden.

Voor meer info over 4 mei in Noordoostpolder klik hier.

Almere 

Dodenherdenking Almere Haven

Comité 4/5 mei Almere heeft vier cultureel erfgoeddragers gevonden, Thijmen van de Grift, Gishandra Esajas, Alex van Sloten en Zahra Husseini van obs het Avontuur, die deze verhalen voor ons bewaren en doorvertellen zodat de geschiedenis niet vergeten wordt en de impact ervan niet verloren gaat. Tijdens de herdenking op 4 mei vertellen de kinderen het verhaal van de onlangs overleden Almeerse veteraan Henk van Slooten, die zijn oorlogservaringen opschreef en aan ons naliet.

Daarnaast zingt Nick Teunissen het lied ‘Dit nooit meer’ dat hij speciaal voor deze gelegenheid schreef en leest Jörgen Raymann voor uit de jaar-thematekst ‘Nieuwsgierigheid naar de ander’. De muziek wordt verzorgd door Brassband Almere o.l.v. Rolf Hoogenberg.

Van 18:30 – 19:00 is iedereen welkom in kerkgebouw de Goede Rede in Haven waarvandaan we in een stille tocht vertrekken naar het monument. Verzamelen bij het monument kan ook. Wij vragen u om daar uiterlijk 19:15 uur aanwezig te zijn. Hierna de herdenking bij monument aan de Markt m.m.v. Jörgen Raymann, Nick Teunissen en Melany Sharon, leerlingen obs Het Avontuur en de Brassband Almere

Voor meer info kunt u hier klikken

Bos de Onverzettelijken – “Door kinderen voor kinderen” (middagprogramma)

Elke jaar organiseert Bos der Onverzettelijken en Jeugdland-Stad op 4 mei de dodenherdenking. Dit doen zij door middel van een informatieve wandel/speurtocht door het Bos der Onverzettelijken. Door deze wandel/speurtocht worden de kinderen op een interessante en educatieve manier betrokken bij de gebeurtenissen van de Tweede Wereld oorlog. Dit om de kinderen stil te laten staan bij de erge gebeurtenissen die zijn gebeurt in de Tweede Wereldoorlog.

14:30 t/m 15:45 uur: Start informatieve tocht door het Bos, · 15:45 uur: Verzamelen op het terrein van Jeugdland – Stad · 15:45 t/m 16:00 uur: Wandeltocht naar het herdenkingsveld. · 16:00 – 17:00 uur: Herdenking met o.a. – Gedichten/Verhalen– Toespraken– Liederen– Taptoe– 2 minuten stilte– Wilhelmus – Bloemlegging

De herdenking is hier terug te kijken:

Urk
Nog geen informatie beschikbaar.

Lelystad
Herdenking in het Stadspark, verder informatie nog niet bekend, meer info hier

Zeewolde
Nog geen informatie beschikbaar.