MEAU naar BFF 2023 als Ambassadeur van de Vrijheid

Geplaats door Barry Bouquet

Tabitha, Froukje en MEAU zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid 2023

MEAU komt naar Almere! Complete line-up BFF 2023 wordt binnenkort bekend gemaakt.


Tabitha, Froukje en MEAU vliegen op 5 mei 2023 als Ambassadeurs van de Vrijheid door Nederland om op te treden op de Bevrijdingsfestivals en samen met de bezoekers stil te staan bij het belang van vrijheid. Bevrijdingsdag 2023 wordt traditioneel afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel, dat dit jaar gepresenteerd wordt door Soy Kroon en Dieuwertje Blok.

 

Op 5 mei vieren we dat we sinds 1945 in Nederland weer in vrijheid leven. Daarnaast is 5 mei ook de dag waarop we ons bezinnen op het belang van vrijheid en waarop we ons realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Zeker nu we in Europa sinds lange tijd weer geconfronteerd worden met een oorlog, is het van groot belang om hier met de hele samenleving bij stil te staan.

In dat licht bereiden de artiesten zich in de aanloop naar 4 en 5 mei voor op hun rol als Ambassadeurs van de Vrijheid. Zo gaat Froukje op pad met de Oekraïense artiest Roxolana, waarbij ze erachter wil komen hoe het is om je muzikale dromen na te jagen in beperkte vrijheid. Tabitha gaat op zoek naar haar roots en MEAU verdiept zich in de rechten van vrouwen.

 

Bevrijdingsfestivals

Hoewel alle Bevrijdingsfestivals grote moeite hebben om de begrotingen van de gratis toegankelijke festivals rond te krijgen, is het, op het Bevrijdingsfestival Utrecht na, dankzij aanvullende bijdragen van provincies en gemeenten en hoofdsponsor vfonds, gelukt om de festivals ook dit jaar mogelijk te maken. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei betreurt het zeer dat het festival in Utrecht dit jaar niet door kan gaan ondanks de grote inspanningen van velen. Samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de verschillende financiers werken de Bevrijdingsfestivals de komende periode verder aan het toekomstbestendig en financieel gezond maken van de festivals.

 

Ondanks de financiële uitdagingen zijn de festivals er toch in geslaagd om naast een volwaardige ‘line up’ ook meer dan 200 inhoudelijke programma’s te organiseren. Zo worden Vrijheidsvuren ontstoken, zijn er Vrijheidscolleges, ontmoetingen met veteranen en Vrijheidsmaaltijden. Ook besteden de festivals in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken dit jaar aandacht aan het belang, de betekenis en de inhoud van de Nederlandse grondwet die 175 jaar geleden in werking trad.

 

Explainervideo’s

Samen met de presentatoren van het 5 mei-concert maakten de Ambassadeurs van de Vrijheid dit jaar voor het eerst korte explainers op Instagram: video’s waarin gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan aan de hand van animaties worden uitgelegd aan een brede doelgroep. De video’s worden gedeeld op de Instagram-kanalen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Bevrijdingsfestivals.

 

Start en afsluiting 5 mei

De 5 mei-viering start dit jaar in Overijssel, waar in aanwezigheid van Ambassadeur van de Vrijheid Froukje het Vrijheidsvuur zal worden ontstoken op het Bevrijdingsfestival in Zwolle. De Nationale Viering van de Bevrijding wordt traditioneel afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel. De presentatie daarvan is in handen van Soy Kroon en Dieuwertje Blok, die er samen met een keur aan artiesten en het Orkest Koninklijke Luchtmacht een onvergetelijke avond van maken. Het thema ‘Leven met oorlog’ vormt dit jaar de rode draad door alle herdenkingen en vieringen.