Theater na de Dam

Op diverse locaties in Almere vinden op 4 mei direct na de Dodenherdenking voorstellingen plaats in het kader van Theater na de Dam. Dit is het landelijke initiatief van theatermakers en artiesten. Met lezingen en voorstellingen bieden zij een actueel perspectief op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag.

 

In het kader van Theater na de Dam slaan theatergroep Suburbia en muziekensemble Black Pencil uit Almere de handen weer ineen. Samen met Omroep Flevoland maken zij een muzikaal en theatraal televisieprogramma over (on)vrijheid: ‘Mijn ik is vergaan, mijn schaduw verdwenen’. Het programma is te zien op Omroep Flevoland na de Nationale Dodenherdenking op 4 mei, om 20.30 uur. De scènes zijn op verschillende locaties verfilmd door Omroep Flevoland, zoals de Poldertoren in Emmeloord, het dak van WTC Almere en de Knardijk.

Black Pencil speelt onder andere werk van Monteverdi. Noortje Braat brengt een bijzondere uitvoering van de Kaddish van Ravel ten gehore. Zij zal simultaan viool spelen en zingen in het Aramees. Liederen, teksten en dagboekfragmenten komen uiteindelijk samen in een gospel, gezongen door jonge Almeerse zangers.

Acteurs Ali-Ben Horsting, Hanne Arendzen en Lot van Lunteren dragen teksten voor van onder andere de Poolse dichteres Wislawa Szymborska en schrijver G.L. Durlacher. Spelers van het Almeerse jongerengezelschap SubSub dragen teksten voor van meisjes die tijdens de oorlog dagboeken bijhielden over hun dagelijkse levens.

Het Lot van Loterijman

In Kunstlinie Almere vertelt Mondo Leone op 4 mei om 21.00 uur over het Lot van Loterijman. Het merkwaardige verhaal over de moord op Arnold / Aäron Loterijman, waar niks over bekend is en waar niks aan herinnert. Voor het eerst met onlangs vrijgegeven politie-reconstructiefoto’s uit het dossie van Kulla. Meer informatie en tickets via kunstlinie.nl.

Herdenkingsconcert NPKA

Na de stilte van de dodenherdenking vindt op donderdag 4 mei van 21.00 tot 22.00 uur ook het 4 Mei Concert plaats in Kunstlinie Almere. Een uur lang wordt het ‘Quartet for the End of Time’ van Olivier Messiaen ten gehore gebracht in acht delen voor klarinet, viool, cello en piano. Het stuk ging op 15 januari 1941 in première in het krijgsgevangenenkamp Stalag VIIIA, in Görlitz, Duitsland, waar de componist sinds zijn gevangenneming in mei 1940 opgesloten zat. De instrumentatie van het werk werd bepaald door de aanwezige instrumenten en uitvoerders. Het concert in Kunstlinie wordt uitgevoerd door Lars Wouters van den Oudenweijer (klarinet), Igor Ruhadze (viool), Denis Shapovalov (cello) en Evelina Vorontsova (piano). Meer informatie: www.npka.nl.

Enkeltje Holandija in Corrosia

In Corrosia in Haven speelt Nick Teunissen donderdag 4 mei om 21.00 uur, direct na de Dodenherdenking, zijn theatervoorstelling ‘Enkeltje Holandija’. De oud-Almeerder weet de belegering van Sarajevo tijdens de Bosnische oorlog tot een speels en vooral boeiend monument te maken voor de veerkracht van mensen. Hij gebruikt daarvoor de verhalen van zijn partner Ismir, die wist te ontkomen en in Nederland terechtkwam. Meer informatie op corrosia.nl.

Niemands-land

Voor Theater na de Dam verdiepten jongeren uit Almere zich onder leiding van theatermaker Timo Lourens in de geschiedenis van Almere ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Niemands-land. Op 4 mei van 20.30 tot 21.00 uur te zien op het Weerwaterplein in Almere Stad. Meld je aan voor een gratis kaartje via https://www.subsub.nl/theaternadedam23/

 

Met dank aan Almere Deze Week.