
Wat oliebollen voor nieuwjaar zijn, is de Vrijheidssoep de afgelopen jaren voor Bevrijdingsdag geworden. Al voor het 6e jaar op een rij kunnen mensen op 5 mei door heel Nederland aansluiten bij de Vrijheidsmaaltijden. Dit jaar komen daar in het kader van 80 jaar vrijheid extra bijzondere maaltijden bij. In elke provincie en het Caribisch gebied vindt, naast de vele lokale initiatieven, een iconische Vrijheidsmaaltijd plaats op een unieke locatie, met een speciaal programma of met inspirerende gasten.
Voor wie 5 mei nog te lang duurt kan zijn geluk ophalen: vanaf vandaag is het recept van de Vrijheidssoep 2025 bekend. Chef Jet van Nieuwkerk schakelde daarvoor speciaal de hulp van haar oma Jeanne van Munster in die haar als kind leerde koken, niet geheel toevallig: Een van de eerste dingen die Jet van haar oma leerde maken, was soep. Nog op de ouderwetse manier met een roerzeef, herinnert ze zich. “We maakten altijd ‘soep van niks’, zo noemden we dat. We stopten er allemaal restjes in en die mocht ik dan door de zeef roeren. Als oma dan zei: ‘Stop, terug!’, moest ik de zeef terugdraaien. De soep was altijd heerlijk.”
Haar grootmoeder mag dan negentig zijn, maar de ingrediënten werden gewoon via Whatsapp bepaald: tomaten, prei en courgette bijvoorbeeld. Na een tijdje heen-en-weer geapp kwamen Jet en Jeanne tot het recept en was hun Vrijheidssoep geboren: het werd een minestronesoep. Hoe kon het eigenlijk ook anders: elke familieverjaardag staat er minestrone op het menu. Niet alleen de perfecte soep voor feestjes, maar ook om kliekjes op te maken, verzekert Jet. “Heb je in de koelkast nog een broccoli of bloemkool liggen, doe ‘m er dan absoluut bij. Oud brood over? Daar maak je croutons van! Ook heerlijk erbij: zelfgemaakte pesto.”
De Vrijheidssoep wordt in aanloop naar Bevrijdingsdag in blik verspreid en kan door iedereen op 5 mei worden gemaakt en gegeten. De soep wordt geserveerd tijdens de Vrijheidsmaaltijden die door het hele land plaatsvinden. Ze hebben één gemeenschappelijk doel: een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de thema’s vrijheid, onvrijheid en verbinding centraal staan. Alle locaties komen twee weken voorafgaand aan 5 mei online op de Vrijheidsmaaltijdenkaart via www.vrijheidsmaaltijden.nl.
De Vrijheidsmaaltijden zijn een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met Vfonds. Vfonds kan dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij éxtra veel Vrijheidsmaaltijden ondersteunen dit jaar.
Ingrediënten
• 3 eetlepels olijfolie
• 3 tenen knoflook, fijngehakt
• 1 prei, in ringen
• 2 wortels, in plakjes
• 2 stengels bleekselderij, in stukjes
• 1 courgette, in blokjes
• 150-200 g boerenkool of palmkool (naar keuze)
• 2 eetlepels tomatenpuree
• 1 blik tomaten (gepeld of in blokjes) (400 g)
• 1 theelepel gedroogde oregano
• 1 theelepel gedroogde tijm
• 2 laurierblaadjes
• 1 snufje suiker (optioneel)
• 1,5 liter groentebouillon
• 1 blik (400 g) witte bonen (uitgelekt en afgespoeld)
• Verse basilicum, gehakt (als garnering)
• Zout en peper naar smaak
Zo maak je de soep
1. Verhit de olijfolie in een grote soeppan op
middelhoog vuur.
2. Voeg de knoflook, prei, courgette, wortel en
bleekselderij toe en bak 5-7 minuten tot de
groenten zacht beginnen te worden.
3. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 1-2
minuten mee.
4. Voeg dan het blik tomaten toe, samen met
oregano, tijm, laurierblaadjes en een snufje
suiker. Breng op smaak met zout en peper en
roer alles goed door.
5. Voeg de groentebouillon toe en breng de soep
aan de kook.
6. Voeg de boerenkool/palmkool toe.
7. Zet het vuur lager en laat de soep 20-25 minuten
zachtjes pruttelen.
8. Voeg de kikkererwten of witte bonen toe en laat
de soep nog 10 minuten doorkoken.
9. Haal de laurierblaadjes uit de soep.
10. Roer de verse basilicum erdoor en/of gebruik dit
als garnering
Wil je zelf ook een Vrijheidsmaaltijd organiseren?
Dat kan!
Check via deze link hoe we je kunnen ondersteunen:
https://www.4en5mei.nl/vieren/vrijheidsmaaltijden/aanmelden
Ook in Flevoland zijn er diverse vrijheidsmaaltijden en afhaalpunten voor de blikken soep (design: Parra)
Op deze pagina binnenkort meer informatie!
